Óbuda Fotóklub

Az Óbuda Fotóklub történelméből

kriss1 225x300Az amatőr fotózás hajnalán az Óbuda Fotóklub az elsők között fogadta be a fényképezés szerelmeseit Budapesten. A kiváló fotós, Kriss Géza alapította az Óbudai Társaskör Fotóklubját 1969-ben. Hatalmas munkabírással és szeretettel irányította a tagságot a hazai amatőr fotózás akkoriban egyre jobban szélesedő táborában. Szinte hihetetlen, hogy az ő segítségével harmincöt éven keresztül fotós generációk emelhették kedvenc hobbijukat egyre magasabb szintre. Olyan fotóművészek indultak a klubból, mint Baricz Katalin, Sehr Miklós vagy ifj. Tóth György. A Kriss Géza halála után fennmaradt, 1955-1983 között készült fotóinak negatívjait Kanadában élő fia, Kriss Gábor megosztotta a Fortepannal, akik a mintegy 30 ezer fotóból a legérdekesebb 1700 képet közzé is tették.

 

Az óbudai fotósok az elmúlt évtizedekben számtalan kiállításon szerepeltek kiemelkedő eredményekkel. Hagyománnyá vált, hogy a tagság minden évben egy közös kollekcióval jelent meg a nagyközönség előtt. Sikerült megvalósítani, hogy a klub folyamatos alkotásra késztesse a szervezetten, vagy éppen magányosan fotózó alkotókat. Ez a motiváció nagyon szép eredményeket hozott a klub számára. A Kiváló Együttes és a Nívó–díj méltó elismerései voltak a fotózás területén elért sikereknek.

A kiváló, magas szinten alkotó fotós csapat egyben tartása mellett a klubéletnek mindig is célja volt az utánpótlás képzése, az új tehetségek felfedezése. Évente indultak tanfolyamok, ahol a jelentkezők megismerhették a szakmai alapokat, majd feljebb léphettek a magasabb művészi kategóriák lépcsőfokain.

2004-től a klub vezetését Eisenmann József vette át, aki méltó követője lett a nagy elődjének. Elsősorban neki köszönhető, hogy Óbuda azon kevés klubok közé tartozik, amelyek az ötvenedik évfordulóig is meg tudták őrizni a klubélet és a fotózás iránti szeretetet, annak minden szépségét.

Eisenman Józsefet a klub élén Konta Gábor váltotta 2015-ben, majd a klubvezetői teendőket 2017-ben Koncz Dezső vette át.

A klub tagjai a mai napig rendszeres résztvevői a hazai és nemzetközi pályázatoknak, ahol megszámlálhatatlan kiállított alkotással és értékes díjjal gazdagították a fotóművészetet.

A klub tervei között szerepel a még aktívabb bekapcsolódás a hazai fotósmozgalomba, valamint 2019-ben méltóképpen megünnepelni a klub fennállásának 50. évfordulóját.

Az országos pályázatokon kollekcióval elért sikereink:

 

1996 - XIII. MAFOSZ Szalon, Győr: I. helyezés, MAFOSZ vándorserleg és Eszterházy-plakett

1997 - XIV. MAFOSZ Szalon, Békéscsaba: az Osztrák Fotószövetség díja

1997 - Pannonia Fotószalon Veszprém: I. helyezés

2002 - Pannonia Diaszalon Veszprém: III. helyezés

2003 - XIV. Pannonia Fotószalon: I. helyezés, MAFOSZ vándorserleg

2009 - XXVI. MAFOSZ Szalon, Bonyhád: I. helyezés, MAFOSZ vándorserleg és plakett, az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíja

diszoklevel rolunk2

 

rolunk3 768x515