Óbuda Fotóklub

dr. Kristó Annamária

Gyerekkora visszavezethető fotós előzményekről nem tudok beszámolni, hiszen minden időmet, energiámat lekötötte az eljövendő hivatásomra való felkészülés. Természetesen volt (filmes) fényképezőgépünk, és szerettem fényképezni, ahogyan mások is. Ezek a képek inkább élményekről, családi, baráti találkozók, turnék hangulatának a megörökítéséről szóltak. Digitális fotózás korszaka nekem negatív „élményt” hozott, ajándékba kaptunk egy kis, csak LCD kijelzős gépet, és nagyon nem szerettem vele fotózni. A férjem meg is ígérte, hogy amint rendeztük anyagilag a sorainkat, kapok egy gépet, amin kereső is van. Sajnos már csak Nélküle lephettem meg magam egy Canon bridge géppel, amelyre a mai napig úgy tekintek, hogy tőle kaptam, ezért is nagyon szeretem. (Azóta beruháztam egy Canon EOS 80D gépet is.)

Készülődve az utolsó nagy „pályamódosításra” – előbb-utóbb nyugdíjba megyek – tudatosan, komoly szándékkal a nulláról kezdtem el 2017-ben a fotózást. Elvégeztem Imre Tamásék fotós iskolájában a kezdő-haladó alkotó, majd a kezdő-haladó PS tanfolyamokat. Rendszeresen járok Eifert János mesterkurzusára, az általa vezetett workshopokra. Nekem a fotózás többet jelen egy technikailag jól elkészített fényképnél. A kreatív, alkotó fotózás áll igazán közel hozzám, ebben tudom leginkább kifejezni a képekbe átültetett érzelmeimet, hasznosítani az életem során a balettszínpadon és a képzőművészeti kiállításokon elsajátított látásmódot. Ezért számomra a PS többet jelen az ún. utómunkára szolgáló lehetőségnél. Hasonlattal élve, nekem ez egy olyan eszköz, mint a festőnek az ecset, ami által a vázlat egyedi életre kél. Képzőművészeti gimibe jártam (rajz érettségi), és most igazán jól tudom hasznosítani az akkori stúdiumot.

Hobby fotósnak tartom magam a szó legnemesebb értelmében. Szerelemből szeretném csinálni, örömet jelent az együtt fotózás, a hasonló érdeklődésű emberekkel való találkozás.

2019. szeptemberében kezdtem el országos fotópályázatokon részt venni.

A 2019 és 2020-as év eredményei:

  1. Sárvári Kép-Tárlat 2019. fotópályázaton befogadott: Földre szállt Ikarosz
  2. V. Így látom a világot fotópályázaton befogadott: Maszkok és Földre szállt Ikarosz
  3. Soproni VII. Múlt és jelen fotópályázaton: Maszkok második helyezett
  4. Magyar Fotóművészek Világszövetsége fotópályázaton befogadás: Maszkok (katalógusba is bekérve), Földre szállt Ikarosz, és A festő múzsája
  5. XXV. Jászkun fotószalon – Szolnok, 2020. befogadás: Földre szállt Ikarosz, és Kreatív portré
  6. DaDalia Galeria Fotóköre VII. Szeretett világunk fotópályázaton befogadás: A festő múzsája
  7. 8. Perlensis Digitális Fotópályázaton befogadás: A Szerelem (oklevél), Kreatív portré, Metamorfózis
  8. A Prizma Kör 2020-ban meghirdetett SZEMBEN című fotó pályázatán befogadás: Lear király, és Szembesülés

Akt lenduletben

A festo muzsaja

Elkeseredve

Foldre szallt Ikarosz

Lany opartban