Óbuda Fotóklub

Kricska Nóra

Számomra a fotográfia a levegőt/lélegzést jelenti. Amikor kezembe veszem a fényképezőgépet, fantáziám elindul, és más dimenzióban látom a világot. Már egészen kiskorom óta figyelem az embereket és különböző szituációkat vázolok fel a gondolataimban, esetenként szürreális módon. Élvezem, hogy a valóság valószínűtlenségével másokban (a nézőben) új gondolatokat ébreszthetek. Gyermekkoromat művészi közegben töltöttem. Klasszikus zenét tanultam és táncoktatásra jártam. Több mint tíz évig hegedültem, és tagja voltam a Magyar Rádió Gyermekkórusának is.

Fotózni egy diákcsere program alatt, Dániában kezdtem el. Több fotózással kapcsolatos tanfolyamot végeztem, melyben technikai ismeretekre tettem szert. Kurzusok, amelyeken részt vettem: MOME haladó fotográfia kurzus, ahol a konceptuális művészet került előtérbe; Michigani online kurzus, modern művészettörténeti ismeretemet bővítette; Szellemkép Alapítvány Művészeti Szabadegyetem haladó fotográfus tanfolyam, amely a látásmódomat színesítette. Személyes konzultációkon vettem részt Eifert János és Birtalan Zsolt, Stark István képzőművész/fotográfusokkal, akikre mai napig mestereimként tekintek.

Középiskola után felvettek a London University of Arts fotográfia szakára, de végül úgy döntöttem, hogy először más területeken bővítem ismereteimet, mint pl. nyelvek, kultúra, filozófia, vallástörténet és média kommunikáció. Ekkor hoztam lére saját weboldalamat, ahol jelenleg is láthatók alkotásaim: www.norakricska.com

2019-ben lehetőségem nyílt egy New York-i útra, ahol sok időt töltöttem a Modern Művészetek Múzeumában.

Jelenleg szeptembertől kezdem a mesterképzést kommunikáció, PR és Média területén angolul a Corvinus Egyetemen. Közeli tervem, hogy a művészet misztikus világát megszerettessem, és közvetítsem mások számára, akár nemzetközi szinten is. Mindezek mellett a fotózás elválaszthatatlan tevékenység számomra, mert itt szintetizálhatom eddigi tanulmányaimat és kifejezhetem a dolgok mögötti lényeget, a körülöttünk lévő világ, az emberi tárgyak és dolgok kapcsolódását és ezek érzelmi vetületét. 

Kricska Nora 01

Kricska Nora 02

Kricska Nora 03

Kricska Nora 04