Óbuda Fotóklub

 

 Gyubák Éva Vakítás c.fotója

 

50 év a fotózásban

 Az Óbuda Fotóklub fennállásának 50. évfordulóján nagyszabású szabadtéri kiállítást szerveztünk a Budai Promenádon az Óbudai Önkormányzat, Bús Balázs polgármester és Varga Mihály pénzügymniniszter támogatásával. A megnyitón rengeteg fotós barát, hobbitárs és érdeklődő vett részt.

Alig éledezett hazánkban az amatőr fotós mozgalom, amikor Óbudán Kriss Géza gondolt egyet, összegyűjtötte a fotózást szerető ismerőseit, barátai és megalakította az Óbudai Fotóklubot. A társaság hihetetlen gyorsasággal indult el az országos ismertség felé, így aztán nem csoda, hogy jobbnál jobb fotósok igazoltak sorban a csapatba. A lendület megmaradt a mai napig, s ez annak is köszönhető, hogy Gáza bácsi után Eisenmann József állt a klub élére. Kiváló fotósok, fotóművészek tekinthették otthonuknak Óbudán a Társaskört. Rendszeres sikerek mind itthon, mind külföldön. Ragyogó múlt!

Így érkeztünk el 2019. június 19.-i dátumhoz. Azt mindannyian tudtuk, hogy emlékezetessé kell tennünk az 50. éves jubileumot. A tervezés már év elején elindult, s természetesen egy nagy kiállítás és egy reprezentatív album szerepeltek az elképzelésekben. Rengeteg utánajárás kellett ahhoz, hogy megvalósítható legyen a feladat. Szerencsére az önkormányzatban, Bús Balázs polgármester úrban kiváló partnerre találtunk. Az Óbudai Nyár keretein belül, immár másodszor épülhetett fel a klub szabadtéri kiállítása.

Az album is elkészült annak köszönhetően, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter támogatása megadta az alaphangot, amelyhez csatlakozott a MARKET ZRT és a Duna Autó ZRT. Szinte az utolsó nap az album is megérkezhetett a nyomdából.

Ezek után, már csak az ünnepélyes megnyitó maradt hátra, amelyen köszöntőt mondhatott a klubvezetés és Varga Mihály. Deák Fruzsina csodás hangjával ejtette ámulatba a ritkán látható tömeget fotókiállításon. Bús Balázs pedig megnyitotta a tárlatot, amely augusztus végéig lesz dísze Óbudának. 

Keleti Éva tiszteletbeli tagunk talán életében nem dedikált egyszerre annyi könyvet, mint amennyi kiosztásra került és a klub újabb tiszteletbeli művészekkel is gyarapodott ünnepélyes keretek között. Módos Gábor és Tóth József Füles vehette át a tiszttel járó plakettet. A klub életében egy kis pihenő következik, hogy aztán szeptembertől „fejest ugorjunk” a közös fotós élményekbe, majd év végén az 50. évet egy kamara kiállítással zárjuk.

   50 év

50 év

50 év

50 év

50 év

50 év